19min.bg

Бойко за МВР: Луд умора нема!

„МВР се справя блестящо при разбиването на групи за печатане на фалшиви пари“, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт. Той изрази благодарността си за успешната операция, проведена в петък. 

Припомняме, че МВР и Европол проведоха съвместна акция Еврото. Четирима души бяха арестувани в Пловдив при сделка за закупуване на 200 000 фалшиви евро. Спецполицаите са открили заготовки за още 500 000 евро от по 10 и 100 евро. Групата е била следена в продължение на месеци.

Роб Уейнрайт отправи и послание към организираната престъпност в Европа, че Европол ще бъде още по-безпощаден към тях, макар че пейзажът на организираната престъпност вече е променен. Той каза още, че бюрото ще разчита на България за премахване на тумора престъпност. 

„Луд умора няма, той само се поти, това е ролята на МВР в България“, от своя страна заяви премиерът Бойко Борисов след среща с Уейнрайт. Министър-председателят също поздрави екипите на МВР, ДАНС и на Европол за добрата работа.

„За съжаление, имах доста неудобната ситуация да обяснявам, че като държава похарчихме пари и на българския, и на европейския данъкоплатец - заяви той. - През 2003- 2004 година задържахме групата, която е най-опасната в Европа и която прави перфектни копия на европейската валута, но те бяха осъдени условно с пет години изпитателен срок и аз не мога да обясня защо присъдата е условна. Машината Хайделберг, която печати ментетата, пък е върната на собствениците. Няма как да обясня това на директора на Европол“, заяви Борисов.

„Ако не бяхме дошли ние на власт да ги спрем, те щяха да отидат и в други държави“, допълни премиерът.