19min.bg

Бойкот на златните яйца: Мая


Началото на кампания Антиспекула, обявиха от коалиция Левицата. Акцията е насочена срещу спекулативното завишаване на цените в хранителните вериги, а стартът й бе поставен с призив към гражданите да не купуват яйца до Великден.


Протестът цели да намали цените на основните хранителни продукти така, че да направи стойностите по-поносими за потребителите. Кампанията започна в една от големите хранителни вериги, ще продължи и в останалите хипермаркети в следващите дни, като на фокус ще бъдат други основни хранителни продукти, като сирене, мляко, месо.


"В интерес на българските домакинства, в следващото НС Левицата ще предложи редица законови мерки, които да гарантират покупателната им способност”, обяви лидерът на Изправи се, БГ Мая Манолова. “С ред тях са таван на цените на 10 продукта от малката потребителска кошница, и задължение на търговските вериги да показват доставната и продажната цена на продуктите. Сред мерките, които целят да спрат спекулата с цените на хранителните продукти е и създаване на разследващ орган ", изброи тя.