19min.bg

Болестта на Алцхаймер може да се предотврати с паста за зъби: Изследователи

Изследователски екип от Университета на Монреал, Канада, открива, че протеин, наречен SCPPPQ1, който обикновено кара венците да прилепват към зъбите, може да се окаже ефективен в борбата с бактерия, наречена P. gingivalis, която може да причини болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни състояния, предаде RT.




Изследването, ръководено от Антонио Нанчи, изследовател и професор в катедрата по стоматология в университета, е публикувано в британското списание Nature в началото на декември.




Бактерията, която традиционно се свързва с пародонталните заболявания, изглежда е свързана и с различни невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, твърдят изследователите, според съобщение за пресата, публикувано от университета във вторник.


 


Протеинът, който се изразява в съединителния епител и се намира в частта от венците, която заобикаля зъбите, може да забави размножаването на P. gingivalis и дори да го унищожи, разкрива проучването, в което участват и учени от Университета Лавал, Квебек, и Университета Макгил, Монреал.




"Както знаем от няколко години, инфекцията на устната кухина с P. gingivalis е един от основните рискови фактори за развитието на болестта на Алцхаймер", казва Нанси и добавя, че тъй като "SCPPPQ1 може да забави растежа на тази бактерия и дори да я унищожи, можем да атакуваме причината за проблемите при източника им и да помогнем за предотвратяването на повече от едно заболяване".