19min.bg

Болница Лозенец източила 400 хил. лв. от НЗОК за 2 месеца

Над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница Лозенец през ноември и декември миналата година, след това са отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност” с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“, показа разследване на Миролюба Бенатова, излъчено в предаването Алтернативата, предаде Свободна Европа. "Хоспитализирането на толкова много хора за толкова кратко време в една болница и то по спешност изглежда като епидемия", каза за Свободна Европа Банатова. Клиничната пътека, по която те са отчетени е 20.1. Тя струва 3671 лв. за един ден болничен престой. Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.
Гергана Христова и Боян Бакърджиев са двама от тези “пациенти”. И двамата са изненадани от документите, които виждат с описаните изследвания, които са отчетени като извършени, както и поставената диагноза. “Била съм болна, както всички останали, от емболия и тромбоза на долните крайници. Това категорично не ми се е случвало. На профилактичните прегледи ми казаха, че всичко ми е наред. Категорично не съм лежала в болница и описаните изследвания не са ми правени”, каза Гергана Христова. “Само от моята фирма на профилактика се явиха 22 души”, казва Боян Бакърджиев пред “Алтернативата”. Той също е категоричен, че не е лежал нито ден в болница, както и неговите колеги.
“Да дойде Иренчето”
Двамата правят опит да изискат документите за престоя си в болница Лозенец. Припомняме, че болницата бе разорена с 9-цифрени дългове при огромен бюджет и минимум пациенти. В архива откриват досието на Боян за това, че е бил хоспитализиран. “Казаха ми да изчакам във фоайето, за да дойде Иренчето”, казва Боян Бакърджиев на излизане от отдел „Архив“. Служителката на болницата, която пристига, за да