19min.bg

Борисов 3 ни задължи да вкараме С. Македония в ЕС с Договора от 2017 г.


         Кабинетът Борисов 3 сам пое ангажимент за евроинтеграцията на Скопие и всички настоящи претенции са закъсняла поза още на 1 август 2017 г. с подписването на договора със Северна Македония, която ние дори наричаме в документа с мечтаното от нея име „Република Македония”. В неговия член Втори, точка Втора, услужливо цитирана сега от комшийския премиер Заев, пише:
„Двете договарящи се страни ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз и НАТО
. Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО”.
Припомняме 3 важни факта:
първо: кабинетът многократно се похвали с авторството на текста, отрече да е писан в нечие чуждо посолство,
второ: Северна Македония има история със спечелено дело срещу друга съседка, която не е изпълнявала договор с нея
и за разлика от нас може да се похвали с добри резултати в международните арбитражи.
трето, още веднъж се убеждаваме, при това едновременно, както в юридическия, така и в дипломатическия капацитет на вицепремиера с ресор правосъдие и външен министър Екатерина Михайлова и нейната уникална експертиза.
С това отпада нуждата тя да играе ролята на много твърда и много крайна. Каквото е могла, е направила и то е доказано черно на бяло в исторически документ – въпросния договор от 1 август 2017 г.

 За разлика от нас, Гърция изключи всевъзможните исторически претенции на Скопие, дори към имена като Александър Македонски и е видно , че името му, което преди се срещаше по път и над път навсякъде в Северна Македония, поизчезна. Атина също така веднъж завинаги приключи в договора си и всякакви претенции за някакво македонско малцинство. Какво направихме ние? Създадохме нищо незначещ и абсолютно импотентен съвещателен орган – историческа комисия, за която по начало се знаеше ,че до никъде не може да стигне в израотването на общи позиции. Което е в интерес на Скопие, разбира се.
„Договорът наистина се оказа исторически. Няма друга такава държава, която се