19min.bg

Борисов: Ако се разклати властта - избори 2 в 1

  

"Аз съм се клел пред Реформаторския блок, че няма да се кандидатирам за президент. Ако те решат обаче да клатят властта, сега през зимата ще е безумие да правим предсрочни избори. А есента на другата година има президентски избори и така отиваме към "2 в 1".

Това каза в интервю за Дарик министър-председателят Бойко Борисов. На въпроса "Ще се явите ли за президентските избори в такъв случай", премиерът отвърна лаконично: "Ще го мислим."

Борисов беше категоричен, че ГЕРБ има един верен вариант, ако Реформаторите разклатят стабилността и излязат от управлението, и това са предсрочни избори заедно с президентския вот. "До есента ще управляваме в малцинство с Патриотичния фронт и АБВ", обясни той.

На въпрос, дали ще се стигне до нова коалиция, Борисов заяви: „Нека да оставим, все пак до този момент към мен никаква официална информация не е дошла. Да ги оставим сами да вземат решение, ако ще взимат, и тогава да коментираме. До този момент по никакъв начин, нито министрите, които са в кабинета, нито някой ми е казал, че има проблем с управлението и коалицията, за да коментирам подобен факт”.

Относно твърденията на министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов, че е зависим от главния прокурор Сотир Цацаров, премиерът заяви:

 "Иванов има две лица. Едното е пред мен, когато дойде пред мен и ми каза, че съм най-добрият министър-председател и е готов да работим заедно, когато дойде и се прегърнахме и си говорихме за нещата, които променихме в Конституцията, само хубави неща, и сега изведнъж другото - той излиза и казва нещо, което изобщо не е така", отрече Борисов.