19min.bg

Борисов да назначи пандемичен комитет


"НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свои”,  заяви на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка и в отпуск Бойко Борисов. Той обаче обяви, че е разпоредил на министъра на здравеопазването пак да възстанови щаба, докато се избере друг. Запитан дали има издадено такова решение, лидерът на ГЕРБ посочи, че "чисто юридически ние нямаме право да подписваме".


Напомняме, че според решение на Борисов 3 такъв орган вече трябваше да бъде факт края на м.г., а НОЩ да бъде закрит. Формирането му е пряк  ангажимент на кабинета, а не на НС. Именно Борисов 3 описа съответната процедура  в актуализацията на Нaциoнaлния пaндeмичeн плaн на 3 дeкeмври 2020 г. Още тогава ситуацията около коронавируса у нас трябваше да ce ръкoвoди oт Нaциoнaлeн пaндeмичeн кoмитeт, а не от НОЩ, който фактически се оказа незаконен след тази дата.



 „До избора на нов кабинет НОЩ трябваше да продължи да работи”, заяви на свой ред в социалните мрежи зам.-шефът на НС Критиан Вигенин от БСП.  „НС не може с решение да създаде нов щаб”, категоричен е той.”Това е помощен орган към министър-председателя, създаден с негова заповед, респективно разформирован със заповед на Борисов. Това е политика на инат, детски сръдни на най-високо управленско равнище”, констатира той. Вигенин подчерта, че „правителството продължава да изпълнява функциите си до избора на ново”,  а значи „Борисов продължава да е премиер, с всички задължения и отговорности, а не обикновен гражданин”.



„Новото правителство трябва да активира приетия преди 15 години План за действие при пандемии и да създаде Национален пандемичен комитет. Така импровизациите ще приключат”, подчерта зам.-шефът на НС.