19min.bg

Борисов е разследван заради 556 млн. лв. щета в бюджета: Асен Василев

Това, което мога да ви кажа, че най накрая се действа.  Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по повод ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, предаде бТВ.


 


„Изглежда, че най накрая си действал по сигнал на господин (Васил- бел ред) Божков и по доклада на Агенция държавна финансова инспекция от миналото лято. Ако си спомняте АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. лева заради бездействието на комисията по хазарта на пряко подчинение на господин(Владислав Горанов бел. Ред.)“


 


„Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия да се защитят тези 556 милиона на данъкоплатците. Най накрая виждаме, че има 1 поне малка стъпка в тази посока“, посочи още финансовият министър пред журналисти в Народното събрание


 


„Политическа чистка, каква политическа чистка. Момент само за да има политическа чистка. Трябва някой от тези лица да е във властта“, така Василев коментира въпроси на журналисти дали арестите не са натиск върху опозицията.


 


Знаете ли какво е репресия? Хайде да си говорим за репресия искате ли? Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните. Репресия, когато оковеш човек и пет часа го държиш с белезници на площада, за да го гледат всички да го снимат всички това е репресия.


 


Василев заяви, че не знае случващото се вчера и днес да е във връзка с евентуалното предоставяне на оръжия на Украйна. Той посочи: „Държавата не може да даде и един пирон без подпис на Министерство на финансите, а при нас не е постъпвало такова искане по никаква форма за каквито и да е оръжия.


 


Относно ареста на Арнаудова за който се твърди, че е станал пред очите на съпруга и детето й Василев посочим че не знае някой да е разбил вратата и да е сложил белезници.


 


Той припомни, че това което се случва сега се е виждало и на европейско равнище с арестите на бившия френски президент Никола Саркози и тогавашният канцлер на Австрия Себастиян Курц.