19min.bg

Борисов е склонен да търси подкрепата на ДПС при съставяне на кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в интервю за "Нова телевизия", че би потърсил подкрепата на ДПС при съставянето на правителство. Като "естествени съюзници" на партията си посочи "Демократична България" и "Продължаваме промяната" и настоя за разум във всички политически сили, за да може да се направи редовен кабинет.



Бившият премиер призна, че е получавал подкрепа от ДПС при гласуването на годишните бюджети по време на управлението си. Подкрепа от тях получил и при гласуването за покупката на изтребителите Ф-16. Той подчерта, че винаги се е отблагодарявал публично за тази помощ.



На въпрос дали е склонен да потърси тяхната подкрепа за съставянето на правителство след изборите Борисов отговори: "Да, когато се касае за интереса на държавата." Според всички социологически проучвания преди вота ГЕРБ ще спечели изборите, но заедно с ДПС няма да успее да състави мнозинство в парламента.



Той добави, че не приема идеята за експертно правителство. Според него е "измишльотина" един министър да е експерт. По думите му по време на своето управление за експерти е назначавал заместник-министрите. "Това е експертността, другото е политическа воля и политическа програма, която се изпълнява от министъра", уточни Борисов.



Лидерът на ГЕРБ потвърди, че има готово име за премиер, който не е