19min.bg

Борисов, Хр. Иванов, А. Атанасов, Н. Минчев, Пеевски и Карадъйъ: Този ВСС да избере нов обвинител №1


Лидерите на ГЕРБ, ППДБ и ДПС внесоха в НС общ проект на декларация, в който настояват “ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор” в лицето на Борислав Сарафов. Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадъйъ и Делян Пеевски заедно сложиха подписите си на документа до шефа на парламента Росен Желязков.


Новината идва, след като ВСС откри процедура за избор на наследник на бившия главен прокурор Иван Гешев на 22 юни, след като по-рано гласува предсрочното му отстраняване от поста.


В проекта на декларация се иска избор на нов главен прокурор след окончателното признасяне на КС по жалба на бившия главен прокурор, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията.


Въпреки, че повечето от подписалите въпросната декларация са юристи, те пропуснаха факта, че подобно нещо става само с промяна в Закона за съдебната власт. Сега той гласи че: “изборът на председател на ВКС, ВАС или главен прокурор може да се осъществи само от ВСС в срока на редовния му мандат”. Освен това “законът влиза в сила в деня на обнародването му в Държавен вестник и се прилага и по от отношение на започналите процедури по т.1.”