19min.bg

Борисов: Не се конкурирам с президента Радев за ООН


 

Интервю на Илиана Беновска с министър-председателя Бойко Борисов от годишната сесия на Общото събрание на ООН от 24 септември 2018 г..
 



Илиана Беновска:
Г-н премиер, кои са най-важните цели, които искате да постигнете за България на тази сесия на ООН, каква ще бъде новината у нас?

 
Бойко Борисов: Аз не знам каква точно новина се очаква в България да се случи на ...

 
Илиана Беновска:
Знаете, че президентът Радев искаше да дойде той!



Бойко Борисов
: Далеч съм от мисълта да се конкурирам с който и да било по простата причина, че има както навсякъде, той беше на срещата на върха на НАТО, сега, понеже и днес, и утре ще говоря за Западните Балкани, където ние бяхме водещи, догодина пак той ще бъде, така че аз не виждам ни най-малко какво има да се коментира тази тема. Самото ни участие сутринта по тема „Борба с наркотици”, мисля, че е бич за цял свят, е ясно, че е добро. След това срещата за мира в памет на Нелсън Мандела, който мисля, че за всички е ясно колко много е направил не само за Африка, но и за света. Това е в днешния ден. Освен това тук се създава възможност да се провеждат двустранни срещи с много хора от различни континенти с които пътуването, виждането, срещите с дни трябва да се организират.

 

Илиана Беновска: Споменахте Западните Балкани преди малко, каква ще бъде Вашата концепция?

 

Бойко Борисов:
Бих искал да кажа още по темата с грузинския премиер, в средата на октомври трябва да направим смесената комисия, сега ни е ред на България, защото над 5000 тира е товаропотока, а всичко това можем да го качим на Ро-Ро терминали и да го прекараме през Черно море, оттам на ж.п. линиите, които така или иначе строим. Голям интерес има от Грузия, първо защото ние изключително много подкрепяме тяхната териториална цялост от една страна и от втора – България им е пример. Това каза техният премиер, като подражание как трябва да се развиват. И виждам възможността, около Грузия има 7 държави, които нямат излаз на Черно море и с едни Ро-Ро терминали ще е добре за бизнеса. Разбрахме се до средата на октомври, даже вече на новия министър Желязков съм му възложил да подготвим и да видим сметката каква ще излезе, дали е така, както казва техният премиер. Той счита, че поне 20 курса на ден могат да правят фериботите, цитирам го него, но до средата на октомври се надявам да направим всичко това!