19min.bg

Борисов: Никакви санкции срещу Ердоган

„България ще бъде против налагането на икономически санкции на Турция, защото ще загубим много”, заяви премиерът Бойко Борисов след среща на Съвета за сигурност при президента Румен Радев. Премиерът и шефовете на специалните служби информираха държавния глава какви са заплахите за България заради нападението на Турция над Сирия. Срещата с Радев, по думите му била „много приятна”.


Според Борисов  страната ни ще загуби милиарди левове при евентуални санкции срещу южната ни съседка. „Има опасност Турция да поиска задействане на член 5 от договора с НАТО”, предупреди още премиерът.


 „Никога не сме подкрепяли военната операция, защото тя ще доведе до хуманитарна криза и нови мигранти, но настояваме ЕС да спазва споразумението с Турция, както Турция го спазва спрямо България”, посочи Борисов.  


„Мигрантският натиск откъм Турция е нула, има повече през Гърция, но и там е спокойно”,  посочи Борисов. Няма да се вземат допълнителни мерки от страна на държавата, защото досегашните действали „идеално”. Ако възникнат извънредни ситуации - вече са проведени обучения между МО и МВР за реакция.