19min.bg

Борисoв отново оглави Комисията по външна политика, вижте останалите

Близо месец след първото си заседание 50-ото Народно събрание най-сетне може да заработи по същество. В сряда бяха създадени парламентарните комисии, без които не може да бъде приет нито един законопроект.


В парламента има общо 25 постоянни комисии, а разпределението на председателските места е следното : 7 за ГЕРБ, 5 за ПП-ДБ, 5 за "Възраждане", 3 за ДПС, 2 за БСП и 2 за ИТН. Комисията за контрол над службите за сигурност е по-особена от останалите, в нея председателят е ротационен и всички имат парламентарни групи имат по равен брой представители.


Партията на Бойко Борисов е начело на комисиите по комисиите по конституционни и правни въпроси, по енергетика, по отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност, социалната и антикорупционната. ПП-ДБ пък е начело на комисиите по регионална политика, здравеопазване, за вероизповеданията, за електронното управление и по европейските въпроси. "Възраждане" взима комисиите по култура, по туризъм, за българите в чужбина, по спорт и по демографска политика.


ДПС получи комисиите по бюджет, по транспорт и по околна среда. Всички тези постове, а и членските места в останалите комисии отидоха при хората на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" за значима корупция Делян Пеевски. Причината е, че нечленуващите в парламентарни групи депутати, каквито са хората на Ахмед Доган, не получиха членство в нито една комисия, макар правилникът да дава такава хипотетична възможност. Така председател на една от най-важните комисии, бюджетната, стана Байрам Байрам, а за зам.-председатели бяха избрани Асен Василев, Йордан Тодоров от "Възраждане" и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Комисията по околна среда отиде при зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов, на когото преди дни Доган поиска оставката, но не я получи.


Социалистите поеха ръководството на комисиите по земеделие и икономика, а ИТН - за образование и за прякото участие на гражданите.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново стана председател на парламентарната комисия по външна политика, а съпредседателят на ПП Кирил Петков – на тази по европейските въпроси.


Председател на комисията по конституционни и правни въпроси стана Анна Александрова от ГЕРБ, а за зам.-председатели бяха избрани Стою Стоев от ПП, Петър Петров от "Възраждане", Мая Димитрова от БСП и Хамид Хамид от групата на Пеевски.


Шеф на комисията по вътршена политика стана Маноил Манев от ГЕРБ, а заместниците му са Людмила Илиева (ПП-ДБ), Цвета Рангелова ("Възраждане") и Ертен Анисова (ДПС-Пеевски).


Председател на комисия по енергетика стана Делян Добрев от ГЕРБ, а зам.-председатели са Радослав Рибарски (ПП-ДБ), Искра Михайлова ("Възраждане"), Павела Митова (ИТН) и Драгомир Стойнев (БСП).


Бившият регионален министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Андрей Цеков оглави комисията по регионална политика в парламента, а за негови заместници бяха избрани Александър Ненков (ГЕРБ), Константина Петрова ("Възраждане") и Искра Михайлова (ДПС).


Петър Кънев от БСП оглави комисията по икономическа политика. Зам.-председатели са Александър Иванов (ГЕРБ), Йордан Иванов (ПП-ДБ), Димо Дренчев ("Възраждане") и Елван Гюркаш (ДПС).


Комисията по отбрана беше оглавена от Христо Гаджев от ГЕРБ, а заместниците му са Ивелин Първанов ("Възраждане"), Иво Цанев (ДПС) и Александър Александров (ИТН).


Председател на парламентарната антикорупционна комисия стана бившият общински съветник в София Георги Георгиев, а заместници станаха Лена Бориславова от ПП-ДБ, Деян Дечев от БСП и Станислав Богдански от ИТН.