19min.bg

Борисов: Пощада за насилниците над жени не трябва да има

Трябва да си дадем срок за промяна в член 131 от Наказателния кодекс. Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.


Това е членът, по който се обвиняват извършителите на престъпления с киселина. Пощада за тези хора не трябва да има, категоричен бе премиерът. Според него наказанието трябва да бъде от 35 години до живот – първото наказание за извършителите, а второто за поръчителите.
Това изказване премиерът направи на кръглата маса за насилието над жени. „Много пъти сме упреквани, че целим тежки наказания, но не случайно нашите деди са въвели Крумовите закони. Още докато бях в МВР сме работили по такива случаи. Сега имаме възможност да променим законите така, че да отговарят адекватно на ситуацията”, посочи той. Според Борисов законът трябва да е подготвен така, че адвокатите да не дадат на хората да се измъкнат. Трябва да стане ясно, че има държава и че тя не е безидейна, заяви от своя страна председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Всяко едно насилие върху човек трябва да бъде санкционирано. Цялото общество трябва да направи така, че да избледнее болката на пострадалите, каза още Цачева.