19min.bg

Борисов при Радев за еврочленството на Скопие


Президентът Румен Радев покани на консултативната среща в понеделник премиера Бойко Борисов и шефа на НС  Цвета Караянчева по въпроса за членствоито на С. Македония в ЕС.


Премиерът прие поканата на президента , а Караянчева ще изпрати  заместник, тъй като още е в болничен след катастрофата.


Темата, обявена от държавния глава, е Преглед на двустранните отношения между Република България и Република С. Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към С. Македония за присъединяване към ЕС”.


Форматът наподобява на свиквания от президента КСНС, но са поканени инстутуциите, които имат отношение по въпроса с еврочленството на съседите и изпълнението на договора за приятелство.


Предишното заседание в София преди две седмици не оправда очакванията да започне изчистване на големия препъникамък - въпроса за делото на Гоце Делчев, а Радев втвърди тона си след среща с българските историци по повод на забуксувалата работа на комисията.