19min.bg

Борисов "пусна" газ по неработеща тръба


Премиерът инспектира интерконекторната връзка между България и Гърция край Петрич, през която вече ще преминава и азерски газ. С него бе министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и финансовият министър Кирил Ананиев.

Борисов обясни, че от днес в България има пълна диверсификация. Това обаче няма връзка с реалността - интерконекторът с Гърция, по който трябва да идва азерският газ, не е довършен вече 10 години от 3-те му правителства. В същото време, макар и с 8-месечно закъснение той изпълни руския проект Балкански поток, открит в новогодишната нощ от сръбския президент Вучич, който ни струва 3 млрд. лв. и това предизвика силна реакция от ЕС, който ревизира отпуснатите евросредства, харчени за руски и беларуски подизпълнители.

„Това, което успяхме да направим, досега не е правено. Не е лесно и изисква огромни усилия”, посочи от своя страна Петкова.

Доставката на газ от Азербайджан ще доведе до възможно понижение на цената за януари, заяви директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов, който също беше на инспекцията. 


Премиерът Борисов отбеляза, че пандемията е създала тежки условия за всички държави по света. "Една изключително тежка година си отиде. Само напомням, че февруари България имаше БВП 3.8 процента, огромен фискален резерв, бюджетен излишък и непрекъснато повишавахме доходите. За учителите - двойно, и за всички останали. Въпреки това с министър Ананиев направихме всичко възможно така да балансираме разходите, подпомагането на бизнеса, 300 и кусур милиона за ваксини, за хората за първа линия, да продължим с 10,15 и 30 % повишаване на доходите да върви", каза още Борисов.

Той изрази надежда, че когато пандемията свърши, ще се види, че България е имала най-правилното управление на пандемията с баланс между здраве и финансово икономически мерки.