19min.bg

Борисов разясни решението за Унгария

   Взетото на Оперативно заседание на Министерски съвет решение за Унгария няма правна стойност, но има морална. Това коментира пред журналисти в Залцбург премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус.


  „Много уважавам г-н Сидеров, г-н Симеонов и г-н Каракачанов. Снощи след 23.00-24.00 ч., когато видях, че след г-жа Нинова веднага и те се изказаха в две агенции, се обадих и казах кое налага след 22.00 часа да се дават интервюта. Втори път, вие самите говорите, че е хубаво да се обсъжда нещо преди да го изпляскате пред медиите, в същото време правите обратното. Защо не ми се обадихте, да ме питате?“, заяви още министър-председателят. Той посочи, че ако те му се бяха обадили, той е щял да им обясни, че на Оперативното заседание са взели решението, че ако някога се задейства подобна процедура, правителството ще застане на страната на Виктор Орбан.


  „Той също трябва да направи крачка назад с университета и с някои от зелените и неправителствени организации, за които всички в Европа настояват. Кое е различното от това, което сме казали? Нямало правна стойност. Да, по смисъла на правилника няма такава стойност. Има морална стойност, че ние като кабинет сме го взели и стоим твърдо зад него. Само се показва пръстче и веднага се търси от президента как да ни атакува, за да стане пред всички ясно, че има война. Няма, аз не искам да воювам с никого. Има толкова по-сложни външни врагове. Сега Тереза Мей ни обясняваше за Скрипал, за химическите оръжия“, коментира Борисов.


   Във връзка с коментарите на лидера на Атака Волен Сидеров за това, че началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова е оказала влияние за назначенията на новите министри, Борисов каза, че е ясно кой може да му повлияе и кой не.


„С Росен Желязков оня ден дойдоха просто да се консултират с мен как да реагират. Това са абсолютни лъжи, които се тиражират. В България вече все повече, когато една фалшива или лъжлива или кафява новина се появи някъде, вие я подемате, почва да се транслира и това става модел на поведение в много политици“, заяви Борисов. Той уточни, че Бъчварова и Росен Желязков не живеят заедно и си имат семейства. „Като го четат семействата им, знаете ли, това е страшно потискащо“, допълни той. Министър-председателят заяви, че още от началото с кандидатурата на Александър Манолев и смяната му, е движил цялата работа изцяло той. Бойко Борисов каза още, че когато го е номинирал не е знаел за излезлите неща с инцидента и ги е научил постфактум.