19min.bg

Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ Кларк Купър

Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство обсъди министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещение у нас, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът Борисов подчерта, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като взаимодействието между двете страни е особено широко и с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството между ЕС и САЩ.
Министър-председателят Борисов изтъкна, че Стратегическият диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари т.г. в София, представлява нова глава и по-високо ниво на партньорство в приоритетните области от взаимен интерес. Обсъдени бяха още ползите от научно-технологичното сътрудничество между двете държави, за което на 4 септември 2020 г. Министерският съвет одобри проект на споразумение между двете правителства в тази сфера.
Друг акцент в разговора бе българо-американското сътрудничество в сферата на отбраната. Премиерът Борисов изрази удовлетворение, че се работи активно по изпълнението на Пътната карта за военно сътрудничество между България и САЩ за периода 2020-2030 г., която той договори с американския президент Доналд Тръмп по време на посещението му във Вашингтон през ноември м. г. А министрите на отбраната на двете страни я подписаха преди броени дни.