19min.bg

Борисов се закани да не подкрепи кандидата на Меркел за ЕК

Премиерът Бойко Борисов се закани да оттегли подкрепата си Манфред Вебер, сочен за кандидата на германската канцлерка Ангела Меркел, да е водещият кандидат на ЕНП за следващ шеф на Европейската комисия, предаде 24 часа.


Причината са туитове на Вебер срещу България заради убийството на Виктория в Русе.


Българи станаха причина за България да се говори като за Малта и Словакия, заяви Борисов. По-рано през годината в тези две държави бяха убити разследващи журналисти заради работата им.


Прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Ще си променим мнението за шпиценкандидата на ЕНП, заяви Борисов.


Премиерът подчерта, че изминалите 3-4 дни са били тежки, а информация не е подавана, за да не попречи на разследването.


По-късно Вебер написа в Туитър, че "силно приветствам предварителните резултати от разследванията на убийството на Виктория Маринова. Българските власти действат бързо и ефективно. Имаме пълно доверие в българските власти да намерим справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова".


"Вие сте не четвъртата, а първата власт. Тук всеки журналист може да напише, каквото иска", подчерта Борисов. Сред тези, които написаха обезпокоени туитове, бе и Вебер - в момента лидер на най-голямата група в Европейския парламент, тази на ЕНП. На 8 октомври той написа в туитър, че е шокиран от убийството на български журналист - третият в ЕС, убит в последната година.


Борисов натърти, че нарочно не се е обадил на никого в ЕНП в последните денонощия, защото така са го учили именно германските му колеги - че не се говори, преди по дадено разследване да има категорична яснота. И се зарече, че на следващата си среща с колегите от Европейската народна партия ще постави въпроса за техните непремерени изказвания.


Манфред Вебер ще бъде официално номиниран от ЕНП за председател на Европейската комисия на среща на върха на 7 и 8 ноември в Хелзинки.