19min.bg

Борисов упрекна президента в егоцентризъм

"Действително много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мен. Защото от неделя до днес ние сме провели две срещи с Румен Радев - първата е по моя инициатива, второта по инициатива на Румен Радев. Всеки ден му се обаждам и му долагам новото и какво правим, включително и вчера. Той се обади днес да каже за двата мотива, с които връща закона. Разбира се , той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП - точките за спекулата. Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той". Това заяви Бойко Борисов в отговор на наложеното преди това от президента Радев частично вето върху Закона за действията по време на извънредното положение, предаде Дир.бг. В реакцията на президента Бойко Борисов видя егоцентризъм, защото не е бил питан за разширените правомощия на военните. По този повод премиерът каза, че те ще се ползват само за тилови действия, ако полицаи, пожарникари и медицински персонал "омалеят".


"Сега социалистите ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаваха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи... Но приехме тези мерки, за да има консенсус и президентът каза, че знае.


Второто, за което каза, че ще върне закона, е заради думата "невярна информация", като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация. Днес сутринта видяхте - проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в имено на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия. Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателя зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите", сподели още премиерът.