19min.bg

Босът на А1 в Клуб $+100 млрд.

Състоянието на мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим, собственикът на А1, надхвърли границата от 100 милиарда долара за първи път, няколко години след като той беше коронован за най-богатия човек в света.



Докато 83-годишният магнат е направил няколко основни промени в портфолиото си през последните години, той язди „супер песото“, което доведе до скок на мексиканската валута с около 14% спрямо щатския долар тази година.



Слим е добавил около 27 милиарда долара към състоянието си през 2023 г. – включително 3 милиарда долара в четвъртък – за да увеличи преднината си като най-богат латиноамериканец, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Като цяло той падна в глобалната класация до 11-то място, тъй като основателите на технологии до голяма степен заеха челните места.



По-голямата част от състоянието на Слим от 101,5 милиарда долара идва от телекомуникационната компания America Movil SAB, която събира почти 40% от приходите си в мексикански песо и също има експозиция към еврото от операциите си в Австрия. Акциите на Grupo Carso SAB на Слим, която прави всичко - от строителство до опериране на ресторанти и магазини, скочиха със 109% тази година и са най-добре представящите се в референтния индекс на Мексико.



Предприятията на Слим тази година направиха един от най-големите си залози досега върху производството на суров петрол в Мексико, като закупиха участие в проекта за мега петролно находище Zama. Неговата испанска строителна фирма FCC набра 965 милиона евро (1,1 милиарда долара), продавайки 25% дял в поделение на канадския пенсионен оператор CPPIB и се съобщава, че се стреми да придобие мажоритарен дял във фирмата за недвижими имоти Metrovacesa. През ноември America Movil увеличи мажоритарния си дял в Telekom Austria AG до 58%.



Артуро Елиас Аюб, говорител и зет на Слим, отказа коментар.



Седмична вечеря



Дори след като прехвърли някои дялове в своите компании на шестте си деца, Слим продължава да е активен всеки ден и запазва по-голямата част от отговорностите за вземане на решения, според хора, запознати с графика му.



Слим все още събира разширеното си семейство на седмична вечеря в къщата си в Мексико Сити. Неговите синове, които бяха поставени на ключови роли в групата от компании, не се представят и не са се разклонили, за да направят свои собствени инвестиции, казаха хората, пожелали анонимност при обсъждане на лични въпроси.



Сега третото поколение се издига в редиците и е започнало да заема управителни и изпълнителни места.



Внучката Ванеса Хадж Слим е член на борда на America Movil и Grupo Carso. Нейният брат Родриго оглавява Sanborns Hermanos, а другият брат Даниел е в борда на Minera Frisco SAB заедно с братовчед им Диего Слим.



Слим, чиито ливански родители емигрират в Мексико през 1902 г., прави кариера, като прави възходящи залози за страната в момент на дълбоки кризи. Той беше един от най-големите бенефициенти на широкомащабна приватизация в края на 80-те и 90-те години на миналия век, като заграби Telmex и го превърна в гиганта America Movil, който оперира в 22 държави и отчете приходи от 42 милиарда долара миналата година.



Източник: Fortune.com