19min.bg

Божков не ми е дал нито една стотинка: Закле се Борисов

   Министър-председателят Бойко Борисов отрече да е получавал средства от бизнесмена и хазартен бос Васил Божков. Единственото, което ми е дал е една пура, заяви Борисов пред БНТ в предаването "Панорама" в петък. По-рано той коментира темата и пред бТВ, и Дневник. Там също отрече да е получавал от пари от бизнесмена. За да подкрепи думите си, пред Дневник, той се закле "във внуците и живота си", предаде Свободна Европа.


По-рано в петък стана известен сигналът, който Васил Божков е изпрати до прокуратурата, основни институции, партии и посолства. В него обвиненият в 18 престъпления бизнесмен твърди, че за период от три години е дал около 60 млн. лв. "по директно искане и разпореждане" на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов.


Пред БНТ Борисов заяви: “Аз се заклевам във всичко свято, не съм взел една стотинка, един лев, едно евро от този човек”.


Преди да направи заявлението, че не е получил пари от Божков, Борисов каза, че не иска да коментира хора с обвинения. "Няма как да те обича, ако е беглец с червена бюлетина и с 18 обвинения”, добави той.


Борисов заяви, че ако може да му се вмени вина, тя е, че се е опитвал да помага на футболните клубове, включително на “Левски”, който доскоро беше собственост на Васил Божков. В сигнала си до прокуратурата бизнесменът твърди, че е бил принуден да стане собственик на футболния клуб.


Борисов отхвърли и друго обвинение на бизнесмена - че са били променяни закони в негов интерес. “Закони не са променяни в полза на когото и да е било”, каза премиерът и припомни, че началото на разследването срещу Божков е било по сигнал на негови съдружници за неплащане на милиони левове такси.


Наред с коментарите по другите теми Борисов засегна и темата за енергиния регулатор. От думите му стана ясно, че членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъдат сменени с нови, след като тази седмица беше обявено, че цената на парното в няколко големи града ще бъде бъде повишена заради очаквания за поскъпване на природния газ. Борисов се възмути, че въпреки намаляването на цената на руския газ с 42%, се правят изчисления за поскъпване на централното отопление и ги определи като “пълно малоумие”. Той каза, че тъй като мандатът на членовете на регулатора е изтекъл, на парламента ще бъдат предложени нови хора.


“Иван Иванов (председател на КЕВР - б.р.) свърши много работа, но не могат с топлофикациите да ми правят номера на всеки две седмици”, каза премиерът.


Кризата с COVID-19


Борисов съобщи, че двете полеви болници в Арена “Армеец” в София и във Варна са демонтирани и отново подчерта, че мерките, предприети от България за справяне с пандемията, са били “първи, най-навременни и най-леки”.


“Сега трябва да се върнем отново на работа, да си укрепим държавата”, каза премиерът.


Борисов защити приоритетите за продължаване на строителството на българския участък от газопровода “Турски поток” и магистрала “Хемус”, като заяви, че държавата ще помага и на малкия бизнес да се възстанови от кризата, предизвикана от ограниченията за справяне с корона кризата.


Без да дава подробности, той заяви че “и "Белене" ще стане фантастичен, огромен и много красив проект”. В момента продължава процедура на правителството за намиране на инвеститор за изграждане на втора атомна централа в България.


Борисов даде знак, че е възможно намалените ставки на ДДС за ресторантите, книгите и детските храни и консумативи да бъдат продължени и след планирания сега срок от 18 месеца.