19min.bg

БРИКС ще приеме 10 нови членове: Беларус


Следващата вълна на разширяване на БРИКС ще бъде обявена на годишната среща на върха на групата в руския град Казан през октомври, твърди министърът на външните работи на Беларус Максим Риженков.

В речта си в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Риженков прогнозира, че БРИКС може да добави поне десет нови членове, като същевременно изрази оптимизъм, че молбата на страната му за членство ще бъде одобрена.

„Първата вълна на разширяване, както всички очакваме - тези, които са подали такива молби - ще се състои на срещата на върха в Казан“, заяви Риженков. Русия „формулира списъка на тези страни, които ще бъдат в първата вълна на разширяването“, добави той.


Като настоящ председател на БРИКС, Русия ще бъде домакин на годишната среща на върха на групата в Казан от 22 до 24 октомври. По-рано този месец първият заместник-министър на външните работи на Беларус Сергей Лукашевич заяви, че страната му е в първата група от кандидати за БРИКС, заедно с Алжир, Бангладеш, Бахрейн, Боливия, Венецуела, Виетнам, Куба, Хондурас, Индонезия, Казахстан, Кувейт, Мароко, Нигерия, Палестина, Сенегал и Тайланд.

Няколко други държави, сред които Турция, Зимбабве и Буркина Фасо, също споделиха намерението си да се присъединят. Основана през 2006 г. от Русия, Китай, Индия и Бразилия, през 2011 г. организацията прие за член Южна Африка. В началото на тази година тя се разшири и прие четири нови държави членки - Иран, Египет, Етиопия и ОАЕ.

Досега най-малко 34 държави са изразили интерес да се присъединят, заяви руският президент Владимир Путин на среща на висшия ръководен състав на БРИКС по-рано през септември.


 Пламен Валентинов