19min.bg

Британец, осъден на смърт в Донецк, отправи предупреждение

Шон Пинър, британски гражданин, който се сражаваше с украинските сили и в четвъртък беше осъден на смърт от съда в Донецк, отправи остро предупреждение към всички чужденци, които обмислят да се включат в борбата срещу руските войски: "Не се включвайте във война, която не разбирате. "




Шон Пинър, сънародникът му Ейдън Аслин и мароканецът Саадун Ибрахим бяха признати за виновни, че са действали като наемници и са се опитали да завземат властта със сила в Донецката народна република. Те са обвинени и в това, че са преминали обучение за извършване на терористична дейност на територията на държавата, която беше официално призната от Русия през февруари.


 


Тримата мъже са съдени по няколко наказателни обвинения. Те се признават за виновни в "преминаване на обучение с цел извършване на терористични дейности" и опит за насилствено сваляне на правителството в Донецк, но отричат да са наемници, наети от Киев.




Осъдените могат да обжалват решението в съда, което и планират да направят, или да поискат помилване от началника на ДНР. Ако те спечелят обжалването, смъртното наказание може да бъде намалено до 25 години затвор. Според законите на ДНР смъртното наказание се изпълнява чрез разстрел.



Обединеното кралство и Украйна осъдиха присъдите за нарушаване на международните закони за защита на военнопленниците.



Семействата на британците настояват, че те са дългогодишни членове на украинската армия, а не наемници.



Адвокатът на мъжете заяви, че всички те желаят да обжалват присъдата, съобщава руската информационна агенция ТАСС.




Снимка: Ройтерс