19min.bg

Британските консерватори отричат планове да повишат ДДС

Британските консерватори отрекоха съобщение, че обсъждат повишаване на данък добавена стойност (ДДС) до 20% от сегашните 15 % ако дойдат на власт, предаде БГНЕС.


"Сънди Телеграф" пише на уебсайта си, че предложението "се обсъжда много активно на най-високо ниво", позовавайки се на висши източници от кабинета в сянка. Говорителка на Консервативната партия отрече това. "Няма абсолютно никакви планове за такова увеличение и никога не е имало дискусия по въпроса", изтъкна тя.
Очаква се консерваторите да победят Лейбъристката партия на премиера Гордън Браун на изборите след година. Според икономисти която и партия да спечели, ще трябва да ограничи разходите или да увеличи данъците, за да намали рекордния бюджетен дефицит на страната. Двете основни партии дават малко подробности досега за това как смятат да се справят с проблема – нещо, което предизвиква критики от страна на независими рейтингови агенции като Standard & Poor's и Fitch. "Сънди Телеграф" твърди, че консерваторите, които традиционно се стремят към по-ниски данъци, са приели необходимостта от по-високо облагане, както и от намаляване на разходите. Вече има планове за връщане на ДДС към 17,5 % от 1 януари 2010 г., когато 13-месечното намаляване на данъка, насочено към увеличаване на потреблението по време на най-сериозната рецесия от десетилетия във Великобритания идва към своя край.