19min.media

Британското правителство разкри личния имейл адрес на Бернар Арно, извини се

Британското правителство се извини за разкриването на личния имейл адрес на Бернар Арно, основател на гиганта в областта на луксозните стоки LVMH и най-богатия човек в Европа, в имейл, разпространен преди голяма инвестиционна среща на върха.

Арно е бил посочен в имейла, изпратен от Министерството на бизнеса и търговията до участниците в срещата по-рано тази седмица, което означава, че имейл адресът на френския магнат е бил видим за всеки, който е получил съобщението. Други участници, включително ръководители на световни банки, мултинационални корпорации и технологични фирми, също са били включени в съобщението.

„Това беше причинено от административна човешка грешка и ние се извиняваме на засегнатите“, се казва в изявление на отдела в петък. „Ние се отнасяме много сериозно към защитата на данните и сме сезирали за този проблем Службата на комисаря по информацията“, продължава изявлението.


Срещата на върха, организирана от министър-председателя Киър Стармър и министъра на финансите Рейчъл Рийвс, започва в Лондон в понеделник и има за цел да убеди предпазливите инвеститори, че Великобритания е „отворена за бизнес“, според съобщение на правителството. Според доклад на Ройтерс от началото на този месец обаче опасенията за високите лихвени проценти, прекомерното регулиране и изявлението на Стармър по-рано тази година, че „нещата ще се влошат, преди да се подобрят“, са обезкуражили притока на капитали към Обединеното кралство.

75-годишният Арно е най-богатият човек в Европа. Като инвеститор в недвижими имоти през 80-те години на миналия век той придобива и възражда редица фалирали луксозни марки, преди да основе LVMH - мултинационална холдингова компания, създадена от сливането на Louis Vuitton и Moet Hennessy. Днес LVMH има пазарна капитализация от 325 млрд. евро (355,6 млрд. долара) и контролира 75 луксозни марки, сред които Dior, Tiffany, Tag Heuer и Princess Yachts.

След кратък престой като най-богатия човек в света, спадът в цената на акциите на LVMH през март намали нетното състояние на Арно от 231 млрд. долара на 177 млрд. долара, според Forbes. Влиятелното списание сега оценява нетното състояние на магната на 195,5 млрд. долара, което го прави петия най-богат човек в света, след изпълнителния директор на Tesla и SpaceX Елон Мъск, съоснователя на Oracle Лари Елисън, изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос и изпълнителния директор на Meta Марк Зукърбърг.


 Пламен Валентинов