19min.bg

Брокери държали собственици на имоти принудително в апартаменти, за да подписват документи, били ги и ги заплашвали

Ана Георгиева и приятелят ѝ Борис са брокери, подсъдими за два случая на отвличане, закана за убийство и нанасяне на телесна повреда. Твърди се, че собствениците на имотите са държани принудително в апартаменти, карани да подписват документи, бити, заплашвани и черпени с алкохол.

При единия от случаите става въпрос за заплахи с цел принудително предаване на 85 000 лева, получени от продажбата на имот в София. По това дело Георгиева лежи в ареста към Сливенския затвор в продължение на осем месеца, след това една година е под домашен арест. От няколко дни е на свобода срещу парична гаранция. През 2011 г. е осъдена условно за разбиване на хотелски стаи с цел обир. След споразумение с прокуратурата е реабилитирана.

Приятелят ѝ Борис излежава присъда в затвора в Казичене за шофиране след употреба на алкохол.

Георги Хайнц от София се запознава с брокерката през юни 2020 г., когато решава да продаде къщата си в "Борово". Живеел сам и страдал от алкохолна зависимост. Преди няколко месеца заминава за Германия, като поддържа връзка със съпруга на своя братовчедка. Той застава пред камерата на NOVA.

Mъжът разказва, че от известно време телефоните на Георги са изключени. "Брокерката беше казала, че ще му намери апартамент на ниска цена, за да му останат пари за живеене", обясни той.

След като пуснала обяви за продажба на къщата, поканила Георги в къща в "Бояна", за да говорят за сделката. След като съпругът на братовчедка му заплашил, че ще подаде сигнал в полицията, Георги бил пуснат, но вече имал опасения, че ще бъде измамен. Когато Георгиева намерила купувач, все пак мъжът решил да остави на нея да посредничи при сделката. Къщата била продадена през пролетта на 2021 г., като по сметката на Георги постъпили около 90 000 лева. След това мъжът изчезнал за месец, а при завръщането си твърдял, че е държан насила в апартамент в кв. "Манастирски ливади". Приятелят на брокерката го чакал там и го ударил с лост и му счупил челюстта. Казали му, че е отвлечен. По тялото му имало белези от връзване със свински опашки, а самият той твърдял, че бил упояван с медикаменти и напиван. Ана Георгиева и Борис го убеждавали, че ако ги упълномощи да изтеглят парите от продажбата, ще го освободят.

Георгиева позвънила на съпруга на братовчедката на потърпевшия и му казала, че Георги е в "Пирогов". Докато е бил отвлечен, мъжът споделя, че е подписал документи, с които упълномощава брокерката да тегли неограничени суми от банковата му сметка. Тя имала претенции, че Георги ѝ дължи 100 000 лева.

След като го изписали от "Пирогов", установил, че парите от сметките му са изтеглени от Георгиева. Извлечения от банката са предадени в прокуратурата. При тегленията е поискано потвърждение по телефона от Георги. Неизвестен мъж се представил за него и потвърдил трансакциите.

От няколко месеца потърпевшият е в Германия и връзка с него няма. Делото е в съдебна фаза. След началото му с мъжа се свързала жена, представила се като Диана, която казала, че може да му съдейства. Тя е герой от друг материал на "По следите", в който се представи като приятелка на Юлиян Димитров, разследван за спорове с недвижими имоти, изнудване, лихварство и закани с убийство.

Според Диана той я е информирал за промяната на местоположението си в Германия. Тя твърди, че не е знаела кой е Георги и коя е Ана преди да го срещне в залата. Към момента е обявен за международно издирване.

Откриваме Георгиева дни след като е излязла от ареста, в опит да продаде нов имот. Тя заплашва екипа на NOVA с убийство. По съвет на човек, с когото говори по телефона, Ана вика полиция. След това брокерката твърди, че ѝ прилошава и полицаите викат линейка. Впоследствие звъни на екипа ни с молба да не се излъчва репортажът и желае да даде интервю с адвоката си, но без да коментира Георги Хайнц, тъй като делото е в съдебна фаза.
Споделя, че реакцията ѝ при вида на екипа е била първична. Уточнява, че има заболявания, които са диагностицирани, а рязката смяна на настроенията се дължи на биполярно разстройство.

Името на Ана Георгиева се появява и като посредник при друга имотна сделка - продажбата на къщата на Венцислав Христов от Владая. Мъжът е починал миналата година, страдал е от алкохолна зависимост и е бил затънал в дългове. Преди да почине, е продал и дарил свои имоти на разследвания Юлиян Димитров от Банкя. Роднини на Христов споделят опасенията си, че може да го е направил под натиск. След даренията и продажбите е продавал книги на улицата, за да преживява.

"Бях брокер по сделката, купувачът беше мой познат. Имах комисионен договор с Венцислав, след подписване на предварителния договор, нямам представа как са отишли при нотариус, виждала съм го само 4 пъти. Продавала съм имоти на Юлиян, познавах го отпреди", споделя Ана Георгиева.

Според мъж от Владая преди подписването на предварителния договор брокерката и приятеля ѝ са държали принудително Венцислав, за да подписва документи. Твърди, че са му давали кокаин и алкохол. Обяснили са му, че ще му дадат пари за лични нужди, имал е бързи кредити, които да връща, така че не е имал избор - това разказва той при психиатър, който е установил, че мъжът е психично здрав, но е преживял силен стрес. Ана Георгиева отрича, твърди, че името ѝ се очерня.

От прокуратурата заявиха, че ще проверят случая с продажбата на къщата му, веднага щом получат сигнал.