19min.bg

Бронзовата къща не изпълни и последния последен срок от премиера

01/02

Бронзовата къща, на която лично премиерът на републиката постави последен последен срок да бъде готова до 25 юни, продължаваше да се монтира следобед на тази дата.


Както разбираме от съобщение на Общината, вероятно все пак в последния ден на българското европредседателство, на което бе предвидена за символ – 30 юни, тя все пак ще бъде финализирана, поради което достъпът към централния площад на София и България ще бъде блокиран.


Замислена като лъжа, по признания на собствения й автор на лекция във виенската Кунстхале, Бронзовата къща нито има нещо общо с Хрельовата кула в Рилския манастир, нито е висока 14 м, нито 11 м, а ще бъде само 9, нито е с площ 7х7 м или 49 кв.м, а е само 17 квадрата, нито пък ще служи за концертна или изложбена зала, както гласи решението  на СОС за допускането й, което е на ръба на закона и е против волята и на гражданите, и на гилдиите, и дори на кмета на София.


Освен нелепо малката площ, тя не предлага и врати, а нещо като прозорчета най-долу, през които в нея може да влезе джудже, но пиано и пианист, или пък инструмент по-голям от цигулка – никак, при това докато цигуларят пълзи като я внася.


В задачата се пита – като се тегли чертата, колко ще ни струва на нас – софийските данъкоплатци грозният и като начин на приемане, и като осъществяване проект на някой си Пламен Деянофф, който – роден в дълбоката ни провинция, се представя за австриец?


До 1 юни похарчените пари бяха 95 000 лв. при цитирани месец по-рано 60 000 лв. Колко ще бъдат в крайна сметка – 150 000 лв., ако следваме същата прогресия?


19 минути, който още преди старта на обсъждането на Бронзовата къща и през цялото време на сагата с монтирането й, многократно предупреждаваше, че това е тотално безумие, ще търси докрай отговорите на тези важни въпроси. И ще посочи виновниците за всичко, което ни се случи като публично и международно унижение покрай маниите на автора и помощта от властта за него.