19min.bg

Бруталният арест на студента Марчев е незаконен: Съдът


Арестът на студента Евгени Марчев на антиправителствения протест през лятото на 2020 г. е абсолютно незаконен. Той не отговаря нито на стандарта за законност, нито на този за непроизволност като основополагащи принципи при ограничаване правото на свобода.


 


Това се разбира от решение на Административния съд - София град, с което се потвърждава подобно решение на първа инстанция от ноември 2021 г., съобщава Дефакто. Решението е окончателно и МВР трябва да плати 500 лева разноски по делото.


 


Марчев беше арестуван на 10 юли 2020 г., по време на втората вечер на антиправителствени протести. Той беше задържан и бит зад колоните на сградата на Министерския съвет. След като беше освободен, той разказа, че освен побоя, който му е бил нанесен, полицаи са подлагали на унижение задържано момиче, което първо са влачили за косите, а след като в резултат гръдта й се е оголила, са я снимали с телефоните си и са я галели по косата.


 


Впоследствие кадри с тези моменти бяха разпространени от специално създадената комисия в парламента да разследва насилието на протестите. Прокуратурата обаче остана безучастна и не разследва действията на органите на МВР. От самото ведомство отричаха да са превишавали правомощията си.


 


Пoлицeйcкoтo нacилиe, yпpaжнeнo нa 10 юли 2020 г. и съответната липса на реакция от страна на прокуратурата e сред причините, зapaди кoитo пpaвocъдният миниcтъp Haдeждa Йopдaнoвa нacтoявa зa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe нa главния прокурор Ивaн Гeшeв oт пocтa му.