19min.bg

БСП е пета заради своята непоследователност: Зарков


„Ръководството на БСП обърна на 180 градуса собствената си позиция за машинното гласуване“, заяви пред Nova служебният министър на правосъдието Крум Зарков. „За нещо, което при това аз и моите колеги сме защитавали през много нощи като онази, в която правната комисия приемаше промени в Изборния кодекс (ИК)“, напомни той.


„Непоследователността ни и фактът, че се явяваме преносител на тези скандални идеи – върху тях ГЕРБ и ДПС се упражняват, се плаща. Отразява се на изборния резултат. Това допринесе и за петото ни място на последните избори“, констатира Зарков.


„Едни изборни правила трябва да бъдат прилагани известно време, а не да бъдат сменяни преди всеки избор. Дебатът за хартията и машината се води дълго време и точно, когато счетохме, че е решен и проведохме едни избори, които не предизвикаха никакъв проблем – да се постави това като първа точка в дневния ред, ми се струва абсурд. Решението на правната комисия да се броят ръчно разписките от машините застрашава целия изборен процес.


Това ще доведе до проблеми както с провеждането и организацията на избора, така и с отчитането на резултата. Партиите, които извадиха на дневен ред една тема, която не е обективна на фона на проблемите на българското общество, според мен допуснаха сериозна грешка“, заключи юристът.