19min.bg

БСП гласува “за” Цецка – председател, членувала в БКП

Цецка Цачева е първата жена – председател на Народното събрание. Досега само мъже са оглавявали парламента. “За” нея гласуваха вчера 227 от 233 народни представители. Подкрепата на БСП за кандидатурата беше ясна – Цецка е била член на БКП, преди да премине в СДС, а после в ГЕРБ.


Заместници на плевенчанката станаха Лъчезар Иванов (ГЕРБ), Георги Пирински (Коалиция за България), Христо Бисеров(ДПС, екс СДС), Екатерина Михайлова (Синя коалиция,екс СДС), Павел Шопов (Атака,екс СДС) и Атанас Семов (РЗС).


Само ден след заклинанията лично на Бойко Борисов, че е измислил нова система и депутатите няма да отсъстват от работа, седем от новоизбраните народни представители изпуснаха първия си работен ден.


От трибуната Цветан Цветанов обеща от името на ГЕРБ, че новата власт няма да краде, няма да преследва политчески противници, няма да използва вратички в закона, няма да робува на приятелски кръгове и прочие “лоши практики”.


Сергей Станишев докладва, че старото правителство оставя бюджет с излишък, 24 млрд. евро инвестиции, никаква инфлация и това обезсмисля оправданията с тежкото наследство, което ГЕРБ заварва.


Ахмед Доган не се изказа като останалите лидери на групи в парламента, а пусна на трубината своя заместник Лютви Местан.


Председателстващият първото заседание проф. Андрей Пантев нарече реакциите на някои дебютиращи депутати “стадионни”, макар да се пошегува, че вижда “изискани нови лица”. Убиец, 17 офицери, цар на заменките, току изкласили студенти и рапър са сред новобранците.