19min.bg

БСП губи Благоевград на изборите в неделя

Неделните избори за кмет в Благоевград са генерална репетиция за парламентарния вот. Особено, като се има предвид, че най-вероятно ще има втори тур в края на другата седмица. Шансовете са на страната на издигнатия от Има такъв народ и Изправи се! Мутри вън! на Мая Манолова Илко Стоянов, който беше и депутат от партията на Слави в краткия 45-и парламент. Той е адвокат и местен политик от дълги години.
Негов основен конкурент е Андон Тодоров, досега председател на Общинския съвет. Той се води издигнат от инициативен комитет, но реално е кандидат на ГЕРБ и ВМРО.

Разликата, която дават последните проучвания е под статистическата грешка от 3,5%, така че е трудно да се прогнозира кой ще поведе на първия тур. Но на втория развръзката е логично да наклони везните в полза на кандидата на промяната. Защо? Заради вота на сините, но и на червените избиратели, които няма да имат кандидат на финала.
Голямата новина е, че досегашният кмет Румен Томов, също де юре издигнат от инициативен комитет, но де факто от БСП, със сигурност остава на голяма разлика зад двамата претенденти. Така червените със сигурност ще изгубят изборите още този уикенд. Смята се, че Томов ще удържи третата позиция. И това е само след година и