19min.bg

БСП, Левицата! и Възраждане пред Паметника на съветската армия

Симпатизанти на три политически формации – БСП, Левицата! и Възраждане, се събраха на протест срещу демонтажа на Паметника на съветската армия в центъра на столицата, съобщи БНР.

В пространството пред монумента те дадоха заявка, че това няма да е еднократна политическа акция, а проявите им ще продължат, докато, заявиха те, "управляващите не се откажат от тази идея".

В протеста се включиха и народни представители. Георги Свиленски от БСП заяви: „Тук сме, за да се опитаме да кажем на тези хора да прочетат историята, да са наясно какво символизират тези паметници и какво искат да разрушат. Защото по-лошо от това да бъдеш невеж, а в случая е да събориш Паметника на съветската армия“.

Ивелин Първанов от Възраждане допълни каква е целта на протестната акция: „За да запазим нашата история и за да запазим суверенитета на България. Не може някакво чуждопоклонничество, диктувано от чуждо посолство, да деформира целия облик на столицата и цялата ни история.“

По-рано от Възраждане обявиха, че имат информация, че демонтажът щял да започне вчера вечерта (9 август). Към момента обаче такива действия не са започнали. Няма и полиция, която да охранява проявата.