19min.bg

БСП: Отсрочете образователния закон, за да се просветлят от МОН

     БСП внесе промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се иска отлагане с една година на влизането в сила на приетите промени в настоящия закон.


„Надяваме се за този период управляващите и ръководството на МОН да се просветлят и да разберат, че трябва да се преосмисли този закон“, настоя червеният депутат Атанас Мерджанов.


Колегата му Валери Жаблянов посочи, че „вече се виждали катастрофалните резултати след приемането на закона от управляващото мнозинство“.


Социалистите искат връщане към дебата по закона и широка обществена дискусия за програмите, съдържанието на учебниците и учебните планове. Те искат в образованието да залегне патриотичното и националното обучение.



„Философията на закона изхвърли основни компоненти от българската образователна система“, констатира Жаблянов. „Системата е рухнала принудително“, смята още той.



„Надяваме се на широка обществена подкрепа“, посочи още червеният депутат и подчерта, че влизането в сила на закона в настоящия му вид ще означава „хаос и съсипани човешки съдби и на деца, и на родители“.



„Куриоз е това, на което сме свидетели“, смята Жаблянов. Смяната на един образователен министър с друг, според червените, нямало да реши проблема.