19min.bg

БСП приема третия мандат като мандат на парламента: Гуцанов

БСП за България" ще отиде на среща с „Има такъв народ“ при официална покана за разговори за третия мандат за съставяне на правителство. Това заяви пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на "БСП за България", предаде БНТ.

    "Неофициално сме имали разговори с ИТН. БСП приемаме третия мандат като мандат на парламента и се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между политическите партии и да се стигне до пресечна точка за приоритети за развитието на страната ни“, добави Гуцанов.

По думите му не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни избори.

    "Дано да има тази воля за мъдрост и държавническо мислене и за диалог, за да се стигне до един редовен кабинет и до нормализиране на отношенията в политическото пространство", каза Гуцанов.

Социалната политика, здравеопазването, мирът и енергетиката за „БСП за България“ са ключово важни теми, посочи Гуцанов. По думите му при финализиране на разговорите за бъдещ кабинет ще бъде свикан и Националният съвет на левицата.

Гуцанов посочи, че за тях кабинетът трябва да е експертен, надпартиен, кабинет на националното спасение.

    "Великото Народно събрание неслучайно е направило така, че първият и вторият мандат да се дават на кандидат за министър-председател, а третият мандат е на парламентарна група. Той е общ на целия парламент и тази мъдрост в момента е много важно дали ще надделее. Диалог е ключовата дума", заяви Гуцанов.