19min.bg

БСП: Законопроектът срещу корупцията на МС връща отречени практики

„Законопроектът срещу корупцията на МС предлага връщане на отречени и неработещи практики по отношение на установяване на конфликта на интереси. Ние, от „БСП за България“, оставаме на барикадата и ще продължим борбата“, заяви депутатът Филип Попов.


Той подчерта, че в българското законодателство няма правна легална дефиниция на понятието “корупция”.


„Същото това правителство, което по дефиниция е отговорно за условията за възникване на корупцията, където е съсредоточена най-вече възможността за корупция, ни предлага закон, с който казва: "Ние ще си изберем органа, който да ни контролира, но не и да ни преследва, а само да събира и анализира“, посочи депутатът. Според него корупцията подкопава ефективността на държавата, тъй като приетите процедури се заобикалят, ресурсите се разхищават, а служителите са наемани и повишавани без връзка с работата, която вършат.


„В закона на властимащите, на практика, предлагат мнозинството, което ги е избрало и ги поддържа, да им избере и контрольор. Резултатът от тази работа мога да го обобщя с аферата „тефтерчето Златанов“, но предвид мащабите на планувания нов орган, тефтерчето ще порасне тихо и полека за няколко дена до мащабите на „Под Игото“, каза още Филип Попов.


 


Пенчо Милков: Корупцията трябва да се разпознае като престъпление и да се разследва


„Според философията на закона на „БСП за България“ е необходимо корупцията да се разпознае като престъпление, като група от престъпления и да се разследва. Необходимо е органът, който прави това, да е равно отдалечен от всички власти, съгласно принципа за разделение на властите  – чл. 8 от Конституцията: „държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна“. Това може да се гарантира, когато ръководството се определя от президента – орган, стоящ на равно отстояние от трите власти“, заяви народният представител от левицата Пенчо Милков.


Той обясни, че съществуват няколко международни нормативни акта, относими по въпроса с корупцията, които не могат да се игнорират. „Освен всичко друго, борбата винаги трябва да е персонализирана – новият орган трябва да има своите водачи, да има хора, които да носят отговорността и да се увенчаят с успеха“, категоричен бе депутатът от БСП.


Според него политическата корупция е резултат от натрупване на властови ресурс, принадлежащ по правило на цялото общество, но на практика се консумира от определена група хора - политически и партийни елити. „Изгодите не винаги имат паричен еквивалент, а често става въпрос за заобикаляне на определени елементи от демократичния политически процес. Политическата корупция цели и собственото си самовъзпроизвеждане и подсигуряване на субекти, длъжностни лица, които да продължат в бъдеще защитата на тези икономически интереси, за сметка на цялото общество“, обясни Милков.