19min.bg

Булгаргаз предлага с близо 40% по-скъпо синьо гориво от април

“Булгаргаз“ предлага цената на природния газ за април да бъде 157,73 лв. за мегаватчас (80.65 EUR/MWh). Това обявиха от компанията на своята интернет страница. Това е ударно повишение на цената тъй като в момента тя е 113,73 лева за мегават час. Поскъпването е с цели 38,7%


 


От "Булгаргаз" обявиха, че прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11.03.2022 г. Цените на световния пазар продължават да се покачват като те достигнаха до 120 евро за мегаватчас. От компанията допълниха, че предложението за утвърждаване на цена на природния газ за месец май 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.05.2022 г.


 


Новината идва на фона на повишените цени на синьото гориво и на международните пазари. В понеделник стойността на горивото достигна за като 345 евро на мегаватчас.


 


Тъй като се очаква от април да отпадне и мораториумът върху цените на електроенергията и топлоенергията е възможно новото увеличение да предизвика рязко поскъпване на цените на топлоенергията.


 


Окончателното предложение на „Булгаргаз“ се очаква в началото на април, след което на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена.