19min.bg

Бурите на утрешния ден: Каква е връзката на наводненията с климатичните промени?

Една година по-късно – уроците от бедствията по Черноморието и в Карловско
        
На 3 септември ви каним на пресклуб “Бурите на утрешния ден: Каква е връзката на наводненията с климатичните промени?” с проф. Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов. Събитието ще се проведе онлайн във вторник, от 11.00 часа, като нашите учени ще представят пред журналисти анализ и данни за наводненията в България и ще разкажат какви са потенциалните рискове и предизвикателства, свързани с климатичните промени.

Само през периода 2010-2020 г. в България са регистрирани 3533 наводнения, поставяйки ги на второ място по брой сред природните бедствия след пожарите. Наводненията са сложни явления, които зависят от множество фактори. Климатичните промени значително увеличават вероятността от възникването им, както и честотата, интензитета и продължителността им. Въпреки това, мащабът и последствията от наводненията зависят и от нас – от нивото на подготовка, което имаме, и от мерките, които предприемаме за предотвратяване на сериозни щети. Една година след унищожителните наводнения по Черноморието и в Карловско, ще потърсим отговори на това какви уроци научихме и в каква посока има още да се работи.


Данните показват, че през 2023 г. в Европа е имало около 7% повече валежи от обичайното. В 1/3 от реките на континента водните нива са достигнали праговете за „високи“ наводнения, а в 16% от случаите са били достатъчно високи, за да предизвикат „тежки“ наводнения.


На фона на неспиращите климатични рекорди и едно от най-топлите лета, по-високите температурите на Световния океан и Черно море допринасят за това месец септември да се окаже особено рисков период за наводнения. Освен това през последните месеци бяхме свидетели на драматично нарастване на екстремните явления, като суши и горски пожари, които допълнително увеличават риска от последващи наводнения.


На събитието проф. Гачев и д-р Симеонов ще отговорят на следните въпроси:


●    Какви са климатичните фактори, които допринасят за появата на наводненията?
●    Защо човешкият фактор също има водеща роля за увеличаване на мащаба на бедствията?
●    Каква е връзката между наводненията и климатичните промени?
●    Какви са статистиките и тенденциите за наводненията в България и кои са най-рискови региони в страната и защо?
●    Какво се прави и какво още трябва да се направи в България за справяне и адаптация?

Емил Гачев е професор в секция "Води" на Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН, като работи и в департамент „География“ към НИГГГ- БАН. Получава докторска степен по специалност “Ландшафтознание” през 2005 г. от ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с изследвания в областта на хидрологията, геоморфологията и климатичните промени.

Валентин Симеонов има докторска степен по специалност “Квантова електроника” от Физическия факултет на СУ “Климент Охридски”. От 1980 до 1995 г. е научен сътрудник в Института по електроника в БАН, а от 1995 г. работи във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария – по разработване и използване оптични методи за измерване на замърсяването на въздуха и изследване на химични и физични процеси в атмосферата, включително свързани с климатичните промени.

Събитието ще се проведе онлайн на 3 септември от 11:00 часа и ще продължи 60 минути. След презентацията ще има време за дискусия и въпроси.

Моля, регистрирайте се предварително за събитието на следния линк:


https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZEscuuoqTMvGtTs-avhQYaRfxOox9urHkDn

След регистрация, ще получите имейл с детайли за влизане в Zoom.