19min.bg

Буркина Фасо спира още един френски канал

Медийният регулатор на Буркина Фасо отстрани TV5Monde за шест месеца, обвинявайки френския канал, че разпространява дезинформация за страната от Сахел.

Освен това телевизията трябва да плати глоба в размер на 50 милиона CFA франка (82 000 долара) за "нарушаване" на регулаторните закони, се казва в изявление на Висшия съвет по комуникации на Буркина (CSC) от вторник.

Според регулатора TV5Monde е направила "злонамерени инсинуации, тенденциозни забележки, граничещи с дезинформация, и твърдения, които могат да омаловажат усилията" на военното правителство на страната в новинарски материал в понеделник. В предаването гостува Нютон Ахмед Бари, журналист и бивш председател на Независимата национална избирателна комисия, който е популярен критик на военния режим.


CSC отправя предупреждение към медията, в което я призовава да подхожда "по-професионално" към информацията за "кризата със сигурността" в Буркина Фасо.

Преди това, на 27 април, френският канал беше спрян за две седмици в Буркина Фасо, след като излъчи доклад на Human Rights Watch, който обвинява националната армия в убийства на цивилни. Уебсайтовете на френските вестници Le Monde и Ouest-France, британския вестник The Guardian и германската телевизия Deutsche Welle (DW) бяха блокирани "до второ нареждане".

Отношенията между Франция и Буркина Фасо драстично отслабнаха, откакто военните в западноафриканската държава завзеха властта през октомври 2022 г.


През март миналата година Уагадугу се отказа от споразумението за военна помощ с Париж от 1961 г., което е в сила от момента на обявяването на независимостта на страната без излаз на море. Оттогава френските войски са принудени да се изтеглят.

През април миналата година военните власти изгониха журналисти от френските вестници "Льо Монд" и "Либерасион", след като преди това спряха за неопределено време излъчванията на "Франс 24" и "Радио Франс Интернешънъл".

Правителството обвини френските издания, че публикуват фалшиви репортажи и предоставят пространство на въоръжени групировки да легитимират терористични действия в страната, която от близо десетилетие се бори с джихадистки бунтове.


 Пламен Валентинов