19min.bg

Бустерна доза за всички над 18 г. в САЩ

Всички възрастни американци вече отговарят на условията за подсилващата трета доза от ваксината срещу коронавирус. Слага се край на месеци на объркване около сложни насоки, които забавиха тяхното усвояване и предизвикаха едностранни ходове на губернаторите от Мейн до Калифорния, за да направят ваксините по-широко достъпни, предаде washingtonpost.com.


Федералните здравни служители се надяват, че една ясна политика за бустерна доза за всички ще накара още милиони хора да си направят ваксините, преди да пътуват или да се съберат с приятели и семейство през празниците. Мнозина са загрижени за влошаването на картината с наближаването на зимата. След като броят на новите случаи падна до почти 69 000 на 25 октомври - най-ниската им точка от месеци - те отново започнаха да се покачват, като средната за седем дни се покачи с 40 процента до повече от 96 000 в четвъртък, което при 48 пъти по-голямо население в САЩ е равно на 2000 случая у нас.


Последната част от преразглеждането на политиката влезе в сила рано в петък вечерта, когато Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, прие две единодушни препоръки от независими експерти на агенцията. Консултативният комитет по имунизационни практики заяви, че всеки над 18 години може да получи бустерна доза и - за да подчертае спешността от увеличаване на защитата за най-уязвимата възрастова група – за всеки на 50 и повече години е желателна.