19min.bg

Бутат Линкълн с освободения роб в просветения Бостън

   Кметът на Бостън подкрепя свалянето на статуята на президента Ейбрахам Линкълн, стоящ пред освободен чернокож, след като беше пусната петиция за премахването й, предаде New York Post.


Кабинетът на кмета Марти Уолш съобщи, че се обсъжда дали трябва да бъде поръчана нова статуя, отбелязваща края на робството, според  Boston Globe.


Противоречивата статуя, разположена на градския площад, е реплика на мемориала Мемориалът за еманципацията и показва Линкълн с една ръка, вдигната над коленичил мъж със счупени окови на китките.


Паметникът е имал за цел да покаже Линкълн, освобождаващ човек от робство, но нова петиция твърди, че „вместо това ни представя все още като някой друг.


„В него се казва, че това е статуя, която трябва да представлява свобода. Но за мен това е покорство ”, каза Тори Бълок, който стартира онлайн петицията, която към понеделник имаше над 8 300 подписа.


„Тя представлява„ Знай своето място, защото там принадлежиш“.


Бълок каза, че би искал статуята да бъде заменена с нова, която символизира равенството.


"Това е чудесна възможност да накараме някои местни черни художници, участващи в създаването на (нова) статуя, да излязат с нещо ново, което представлява равенство", каза Бълок пред WCVB-TV.


Обсъжданията за демонтаж на статуята идват, след като миналата седмица статуята на Христофор Колумб  бе обезглавена в квартал Норт Енд на фона на протести заради смъртта на Джордж Флойд.


Други спорни паметници също бяха унищожени през последните дни.