19min.bg

Чакаме подкрепа от ГЕРБ: ПП/ДБ

"Разбираме нашата отговорност, задачите, които ни постави обществото и политическата ситуация и заради това имаме законодателна програма с ГЕРБ, по която имаме разбирателство”, заяви на брифинг в НС депутатът от Доброто и бивш министър Даниел Лорер. "Ако беше лесно, друг щеше да го е свършил много отдавна”, коментира той.


„Предстои да извадим и програма на правителство и тогава се надяваме, че съставът на кабинет излъчен от ПП/ДБ ще получи подкрепа от ГЕРБ, а може би и от други политически сили“, каза Лорер.


„Кабинет на Промяната с подкрепата на ГЕРБ може да падне лесно, но заради това е важно публично да се случат нещата, свързани с управленската програма и когато някой реши да събори правителството, защото сме станали неудобни, нека да отговори на избирателите защо го прави“, загатна авансово Лорер.


Бъдещата управленска програма, която подготвя Доброто е на МС, а не обща, подчерта преди това в кулоарите на НС соченият за премиер акад. Николай Денков, депутат от ПП/ДБ, зам.-министър при Борисов, министър на Промяната и гуру на Кирил Петков, с когото имат неправителствена организация, щедро финансирана и без никаква дейност баш при управлението на ГЕРБ. Той уточни, че тя ще бъде обсъдена с останалите партии в НС. Но първо това ще стане с ГЕРБ като най-голяма ПГ.


“Ясно е, че гласуването върви в комплект - структура, състав на кабинета и програмата, която трябва да изпълнява МС, така че това е негова програма”, подчерта той. “Нека да видим процеса - не се притеснявам толкова за самата подготовка, тъй като имаме изчерпателна предизборна програма, ще стъпим на нея. Повече ме притеснява въпросът с другите ПГ като продължителност и сложност”, обясни ексминистърът.


Денков не отрече вероятността ПП/ДБ да предложат състав на МС, както поиска от тях Бойко Борисов на лидерската среща в понеделник. “Нека първо да минем през обсъждане в коалицията”, подчерта бившият просветен шеф. „Има и плюсове, и минуси в двата варианта, така че има нагласа, че може и да предложим, както бе обсъдено, но няма никаква готовност да се обсъждат имена”, коментира Денков. Депутатът отказа да отговори на въпроси за състав на кабинета и дали МС ще бъде политически или експертен. Денков уточни, че самият той не участва в такива разговори.


Егор Глазунов