19min.bg

Чепеларци затвориха пътя Пловдив – Смолян за 2 часа

Жители на община Чепеларе започват серия от протести със затваряне за два часа на главния път Пловдив – Смолян, предаде БНР. Причината за недоволството им е решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града. Протестиращите ще блокират основния път от 11 до 13 ч., като през 20 минути ще пропускат преминаващите автомобили. Адвокат Тонка Динчева от инициативния комитет обясни:


"Обществеността на града, и на общината изобщо, се събра и реши да се сформира инициативен комитет, който да отстоява правото на гражданите на община Чепеларе на собствена Районна прокуратура, тъй като те считат, че закриването на Районната прокуратура накърнява правата им и застрашава тяхната сигурност. Хората бяха изключително притеснени и се взе решение да се стигне до протести със затваряне на пътя Пловдив – Смолян".


Общо 11 са районните прокуратури, които, съгласно решението на Висшия съдебен съвет от 1 януари догодина, ще станат териториални отделения. В отговор на притесненията на жителите, конкретно на общините Ардино, Чепеларе и Мадан, от прокуратурата увериха вчера, че държавните обвинители ще продължат да изпълняват – без промяна и в пълен обем, законовите си задължения.


Снимка: БГНЕС