19min.bg

Черна гора изпраща войници в Афганистан, Сомалия и Либерия

Парламентът на Черна гора одобри изпращането на войници на бившата югорепублика в Афганистан, Либерия и Сомалия, съобщи БГНЕС.


40 от общо 81 депутати подкрепиха решението, 12 гласуваха против, двама се въздържаха, а 27 не присъстваха на заседанието. Общо 40 войници от пехотата, както и медицинска част ще се присъединят към Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) на НАТО от януари 2010 г., заяви пред депутатите министърът на отбраната на страната Боро Вучинич.
Войниците ще бъдат разположени в северен Афганистан и ще бъдат поставени под прякото командване на германските бойни части. "Участието в мисии за поддържане на мира е най-конкретният принос във връзка със засилването на стабилността в света", счита парламентът. Някои депутати от опозицията обаче осъдиха остро това решение, тъй като според тях черногорските войници ще бъдат изложени на "много опасности". Освен в Афганистан, част на черногорския флот, състояща се от трима души, ще участва в мисия, ръководена от Европейския съюз в Сомалия, имаща за цел спиране на атаките на пиратите срещу международни кораби. Двама военни ще се присъединят и към Мисията на ООН в Либерия като наблюдатели.