19min.bg

Чешкият премиер подава оставка

Премиерът на Чехия Петър Нечас заяви, че ще подаде оставка на фона на разразилия се в страната корупционен скандал, в който негова помощница бе уличена в даване на подкуп, предаде АФП.



Сътрудничката на Нечас Яна Нагиова бе обвинена, че е предлагала подкупи на политически противници и е организирала незаконно наблюдение на съпругата на премиера, с която той се разделя. След първоначално разследване съдът в Острава я задържа под стража с аргумента, че на свобода Нагиова би могла да окаже натиск върху свидетели. В ареста са и още трима от общо седмината високопоставени политици, задържани при акцията.



„Ще подам оставка в понеделник. Наясно съм със своята политическа отговорност”, заяви Нечас пред журналисти, след като проведе преговори с коалиционните си партньори в дясноцентристкото правителство, което е на власт от юли 2010 г.



„С моето оттегляне в рамките на конституцията ще подаде оставка и цялото правителство”, уточни Нечас, цитиран от "Фокус". Той посочи, че неговата дясноцентристка партия ще излъчи друга кандидатура за министър-председател, който ще се опита да формира ново коалиционно правителство, ако получи достатъчна подкрепа в 200-местния парламент.