19min.bg

Чистка на военни лекари и медицински персонал в Турция

    Турските сили за сигурност са предприели голяма операция във Военномедицинската академия ГАТА в Анкара срещу служители, за които се смята, че са свързани с терористична организация, предаде БНР. Турската телевизия НТВ съобщи, че властите са издали заповеди за арест на над сто души - лекари, медицински персонал, които са с чин на военнослужещи в рамките на разследването на осуетения опит за военен преврат. Преди това с президентски указ академията ГАТА и всички военни болници преминаха на подчинение към Министерството на здравеопазването, като част от реформата в турските въоръжени сили.



   В същото време премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че извършваните реформи ще направят турската армия по-силна и по-способна в отговор на твърдения на опозиционни лидери, че се отслабва армията в момент, когато Турция е изправена пред външни заплахи.
Огромни загуби търпи и турският туризъм от забраната за руските туристи, която бе въведена от Владимир Путин заради свалянето на руския бомбардировач през ноември миналата година. Руските туристи са намалели с 87 %, като загубите възлизат на 840 млн. долара, отбелязват от Асоциацията на руските туроператори. В предишната година 1,5 млн. руски туристи са посетили Турция, докато тази година са били само 184 000. По оценка на експертите за тази година загубите възлизат на не по-малко от 5 милиарда долара, което ще намали брутния вътрешен продукт с 0,5 %.



   Надеждите сега са пак в Русия и планираната на 9 август среща между Владимир Путин и турския президент Ердоган да отпуши развитието на двустранните отношения.



    Путин подписа на 30 юни указ за отмяна на забраната за продажба на пакети за почивки в Турция и нареди на правителството да даде разрешение за подновяване на чартърните полети до Турция.