19min.bg

Членове на СИК в UK сигнализират: Имаше опит за умишлено саботиране на изборите

Има ли опит за умишлено саботиране на изборния процес във Великобритания? Този въпрос се появи в последните дни, след като стана ясно за случаи на злоупотреба с лични данни, съобщава бТВ.

Без да знаят за това, хора са записвани като представители на политически партии в изборните комисии. В деня преди изборите на 14 ноември във Великобритания се появи проблем със запълването на секционните избирателни комисии.

Дотам се стигна, след като вписаните като представители на политически партии не се явиха, за да подготвят помещенията за изборите.

В десетки случаи неявилите се хора разбираха от телефонното обаждане на другите членове на комисиите, че имат ангажимент за изборите, и то към конкретни политически партии.

Десислава Енчева е една от тях. Но за разлика от десетките други, е подала жалба за злоупотреба с личните ѝ данни. „Записана съм като представител на политическа партия, а аз никога не съм давала съгласието си за това. От партията се  извиниха, но не знам кой в Англия има цел и каква е тази цел да го направи това“, коментира Десислава Енчева.

Няколко източника посочиха пред bTV, че проблемът е основно в Лондон, където на различни хора са предлагани по 200 паунда, за да приемат да участват в изборните секции, но срещу ангажимент или да