19min.bg

Чудовищен студ в САЩ: Минус 53 градуса по Целзий тази сутрин

В град Комъртаун, щата Монтана, тази сутрин бе измерена най-ниската температура в САЩ – минус 53 градуса по Целзий, предава Блиц. В ранните часове във вторник невижданият студ продължава да държат в плен много райони на САЩ. Расте и броят на жертвите. Властите призоват жителите да си останат по домовете, съобщава Франс прес.Щатите Северна Дакота, Южна Дакота и Минесота също са силно засегнати от студа. На места в САЩ бе доста по-студено от Южния полюс, където температурата е около -33 градуса по Целзий. В Минеаполис, щата Минесота, през нощта живакът показа -30 градуса по Целзий.


Студът проникна дори в южните части на САЩ, застрашавайки насажденията и домашните животни от измръзване. Във вторник сутринта в американската столица Вашингтон времето бе сравнително меко – минус 11 градуса по Целзий, но вятърът там е силен.


Междувременно, американската метеорологична служба предупреди, че студът се придвижва на изток.


В резултат на лошото време въздушният трафик е в хаос, докато много пътници все още се опитват да се върнат по домовете си след новогодишните празници.


В понеделник над 4300 американски полета бяха отменени, половината от които в Чикаго, а над 6500 авиокурса бяха извършени със закъснения.


Най-малко 18 души са загинали заради полярните студове в САЩ, предават местните медии. Сред загиналите е 71-годишна жена, страдаща от Алцхаймер, която е починала от хипотермия, след като се е изгубила в щата Ню Йорк.


Тялото на 90-годишна жена е било намерено по лице в снега близо до нейната кола в Охайо в понеделник сутринта. Най-малко 12 души са загинали при катастрофи, причинени от поледици, включително четирима души, чийто спортен автомобил е излязъл от магистрала в Минесота и е паднал в река Мисисипи.


Четирима мъже в Чикаго на възраст между 48 и 63 години са починали от сърдечен удар, докато са почиствали натрупания през уикенда сняг.