19min.bg

Д-р Цеков: Има съмнения за три нови случая на "свински" грип у нас

Има съмнение за три нови случая на свински грип у нас. Това съобщи зам. министърът на здравеопазването д-р министър Валери Цеков, цитиран от БГНЕС.


Резултатите от изследванията ще бъдат готови в рамките на два дни, тъй като някои от пробите все още пътуват към столицата. В момента лицата се изследват и им се вземат допълнителни проби. Съмнителните случаи ще бъдат пренасочвани към специализираните звена за лечение. От здравното министерство се засилва контролът по граничните пунктове.
Състоянието на пациента с доказана диагноза за новия грип е добро. По думите на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев ситуацията е под контрол. Изследват се всички близки, които са били в контакт и се наблюдават. Министър Желев е категоричен, че в министерство имат готовност да действа дори и по време на пандемия.
Стана ясно още, че броят на случаите в света расте вълнообразно, като само за периода между 1 и 2 юни са установени нови 1500 случая в целия свят. Заболяването обаче протича леко без сериозни затруднения на лечението.