19min.media

Д. Вълчев и М. Райков са „равноотдалечените” за премиер, обсъждани на тайните преговори на ГЕРБ и ППДБ

Вицепремиерът от Тройната коалиция Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, и Марин Райков, служебен премиер при Плевнелиев, дългогодишен посланик и син на висшия офицер от Държавна сигурност и също дипломат при соца Райко Николов са двамата, обсъждани за „равноотдалечен” премиер.

Това става на тайните преговори, които вече се водят между ГЕРБ и ППДБ, ако се вярва на добре осведомени източници.

Даниел Вълчев е най-младият съветник в Държавния съвет на НРБ при соца, част от юридическия екип на Тодор Живков. Влиза в политиката като депутат от царската партия НДСВ. В правителството на БСП,НДСВ и ДПС е зам.-председател на МС и министър на образованието. Тогава се прочува с недобро отношение към стачкуващите учители.

След изпадането на НДСВ от политиката, той беше организатор на партията на Меглена Кунева ДБГ, която при първия си опит за малко не можа да скочи 4-процентната летва за влизане в парламента на изборите през 2013 г., но на следващите – през 2014 г., вече в рамките на Реформаторския блок, влезе в кабинет с ГЕРБ. Тя не напусна заедно с ДСБ мнозинството при разкола на десните покрай отказа от конституционна реклама. Сред известните тогавашни депутати на ДБГ бяха Антони Тренчев, после бос на НЕКСО, Настимир Ананиев и др.

Впоследствие Вълчев се отказа от политиката и се върна към битността на университетски преподавател, стана професор в СУ, а накрая оглави и престижния Юридически факултет.

Ако се вярва на източници от политическата кухня на властта, е отказал номинация за президент през 2021 г., за малко щеше да стане служебен премиер вместо Гълъб Донев след падането на кабинета Петков на ППДБ, БСП и ИТН, свален с вот на недоверие от ГЕРБ, ДПС и оттеглилите се от коалицията след приемането на „френското предложение” по македонския въпрос депутати на ИТН, заради което ПГ на Слави беше и разцепена.

Неотдавна в интервю за Цветанка Ризова самият Даниел Вълчев обяви, че ще се върне в политиката. И сега депутати от различни партии са смятани за „негови хора”, а контролът им е особено силен в системата на образованието.

Тепърва ще развиваме тази тема.

Марин Райков беше изненадващо излъчен за премиер след падането на първия кабинет на Борисов в началото на 2020 г. Той беше привикан от посланическия си пост, а в края на 3-месечния си престой във властта се самоназначи на друг посланически пост в поредна за него европейска столица. Ходът е бил предварително изчислен, защото той съвместяваше премиерските функции с работата на външен министър.

В кратката история на своя кабинет той се прочу с ОК за поглъщането на Виваком от банкера Цветан Василев в една сделка, която много медии сочеха като подозрителна. Най-малкото, защото стана с руски капитали, а играчът от страна на Москва – тамошен икономически министър, след броени месеци беше арестуван при приемане на подкуп. Малко повече от година след сделката фалира и банката и империята на Цветан Василев.

По данни на свидетели Райков парадира с близост с британското и не само кралско семейство, за което информираните изразяват съществено съмнение.  

Михаил Първанов